Taxa de mentenanta a domeniilor .ro - taxa pe site in Romania sau necesitate?

Taxa de mentenanta a domeniilor .ro - taxa pe site in Romania sau necesitate?

Taxa de mentenanta a domeniilor .ro - taxa pe site in Romania sau necesitate?

Procedura de inregistrare a domeniilor .ro s-ar putea modifica incepand cu anul 2014.

Este vorba de taxa pe domenii .ro care nu va mai fi platita o singura data la inregistrarea domeniului, ci va fi platita periodic: anual, bianual, etc, se arata intr-un proiect de act normativ, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Comunicatiilor pe pagina sa de internet.

Noile reguli se vor aplica atat domeniilor .ro nou inregistrate, cat si celor inregistrate pana la data la care va intra in vigoare proiectul, daca va fi aprobat, iar taxa anuala va fi stabilita printr-un ordin al Ministerului Comunicatiilor.

La prima vedere, pare o noua taxa in contextul maririi numarului de taxe aplicate in Romania, avand in vedere foamea de bani de care dau dovada "prea iubitii neamului". Pare abuziva, pentru ca schimba regulile unilateral si retroactiv, si pare ca incalca dreptul la proprietate a celor care au inregistrat deja domenii .ro .

Costul actual al unui domeniu .ro este de 63,5 USD, daca este inregistrat de la ROTLD, sau incepand cu 42 EUR, daca este inregistrat printr-un partener ROTLD. Preturile contin T.V.A. Daca taxa anuala pe domenii .ro va fi una de bun simt, pana in 10 EUR, atunci este suportabila pentru majoritatea site-urilor existente. Daca in schimb va fi prea mare, numarul site-urilor din Romania va scadea drastic, ramanand doar site-urile firmelor, cele pentru care un site este absolut necesar. Va fi afectata cererea de servicii IT, si orientarea consumatorilor catre alte domenii mai ieftine, cum sunt cele .eu la doar 5EUR/an sau celebrele .com/.org/.net la 9EUR/an.

Prin taxa pe domenii aplicata anual, nu se incalca nici un drept

Drepturile privind la taxa pe domenii .roInca din zorii .ro, pe site-ul ROTLD, singurul registrar de domenii .ro (restul sunt parteneri ROTLD), cat si in termenii si conditiile lor (acel text cu care sunt toti de acord dar nu-l citeste nimeni), nu este specificat nicaieri ca domeniile .ro sunt cumparate de beneficiari sau de existenta vre-unui drept de proprietare.

Se specifica doar de inregistrare sau drept de folosinta. Nimeni nu este proprietar pe domeniul inregistrat.

Mai mult decat atat, nu este specificata perioada de inregistrare, asa ca toti partenerii ROTLD care inregistreaza domenii au trecut in oferte "perioada nelimitata", in sensul de a nu exista o limita clara stabilita, nu ca o data platit un domeni este valabil pentru totdeauna, for ever ever, amin. Unii am folosit in mod incorect, in scopuri de marketing, formula "pe viata". In termenii si conditii se specifica totusi ce inseamna acest lucru.

ICANNAstfel, ROTLD, ca si "operator" (registrar) al domeniilor .ro, poate modifica unilateral si retroactiv anumite parti ale serviciilor prestate.

Avand in vedere ca domeniile inregistrate raman in "curtea" ROTLD, si ca ei folosesc o retea de servere ce presupune costuri pentru ei, acest drept pe care l-au primit de la ICANN in 1993, este perfect justificat, cu conditia ca o parte din bani sa-i investeasca in calitatea serviciilor.

Pana acum, costurile operarii retelei erau suportate de taxele pe domeniile nou inregistrate. Daca pe an se inregistreaza cam 120 000 de domenii .ro (conform statisticilor din 2013), rezulta suma ~3 600 000 EUR/an. O suma decenta pentru reteaua ce sustine 710 000 domenii înregistrate, dar acest lucru nu va merge la nesfarsit. Orice provider de hosting stie ce inseamna un server cu zeci de mii de accesari, iar serverele pentru interogari folosite de ROTLD, primesc zeci de milioane de accesari pe zi. Atunci cand accesezi un site .ro, calculatorul tau cauta adresa ip a serverului facand o interogare la ROTLD. Pe viitor, vom scrie un articol despre cum functioneaza sistemul de domenii.

Practic, platesti operatorului unei retele informatice acreditate, sa poti folosi reteaua lui in scopuri private. Pana acum, se platea o singura taxa pe domeniile .ro, la inregistrare.

Monopolul scade interesul spre dezvoltare

Monopolul dauneaza grav consumatoruluiAsa cum am scris mai sus, pentru ca ROTLD este singurul care poate inregistra domenii .ro, restul fiind parteneri ROTLD si joaca dupa cum vrea acesta, acest lucru il face sa detina monopolul inregistrarilor domeniilor .ro

Dupa cum stim, monopolurile nu incurajeaza dezvoltarea. De obicei, o firma dupa ce detine monopolul, nu mai are interes sa investeasca in imbunatatirea serviciilor ca atunci cand avea concurenta.

Nu ne vom referi la incidentul de la inceputul 2013, cand intreaga baza de date a ROTLD a fost sparta din cauza unei brese de securitate (shit happens), iar ei tineau parolele stocate in clar, fapt ce a permis atacatorilor ca pe langa niste informatii obtinute, sa poata sa preia domeniile unor giganti precum Google sau Yahoo. Nu vom comenta prea mult pe baza securitatii, nici pe faptul ca dupa 20 de ani de la primul .ro, site-ul ROTLD arata ca un site low-budget facut acum 10 ani, nu s-au obosit sa securizeze cumva parolele stocate sau DNS-urile lente. No comment...

Abia astept ziua cand ROTLD va face o oferta de Black Friday evil

Partea buna a taxei anuale pe domenii .ro

Desi suna bine o suma mai mare, dar o singura data, decat una perioadica, in conditiile actuale domeniile .ro au un mare neajuns care speram ca se va rezolva cu ocazia asta: multe domenii bune sunt detinute de firme inchise sau oameni care nu sunt de gasit din diverse motive.

Datele de contact ale detinatorului unui domeniu inregistrat pe persoana fizica, nu sunt facute publice, din cauza legislatiei pe tema protectiei datelor cu caracter personal. Nici un nume, telefon, mail, nimic nu poti afla de la ROTLD. Nici prin cereri prin telefon, fax sau posta, din partea unei firme, ROTLD nu spune al cui este un domeniu, macar sa avem o pista de plecare si sa contactam actualul "detinator'.

Nici luarea in calcul a ipotezei ca persoana detinatoare a domeniului nu mai traieste, sau nu mai are interes, si suntem de acord sa platim pentru un domeniu "blocat" de o persoana fizica, nu a avut succes. Un domeniu inregistrat pe persoana fizica ramane blocat pe termen nelimitat, pana acum...

Aceeasi problema este si cu un domeniu inregistrat pe firma, caz in care putem vedea cine detine domeniul, dar daca firma nu mai exista sau detinatorii firmei nu sunt de gasit din varii motive, domeniul este blocat.

Singura metoda de a obtine dreptul de folosinta asupra unui domeniu inregistrat de altcineva, este in urma unei cereri scrise din partea persoanei/firmei, prin care declara ca transfera cu titlu gratuit dreptul de folosinta al domeniului catre noul detinator. Noul detinator plateste taxa de transfer care este egala cu taxa de inregistrare a domeniului .ro, si gata. Asta in cazul fericit in care actualul detinator, este de gasit si coopereaza (gratuit sau nu). 

Pe viitor va fi ca la domeniile .com, daca nu poti contacta actualul detinator, va trebui sa astepti pana expira domeniul, apoi il poti reinregistra.

Distribuie aceasta postare

Lasa un comentariu

Creaza un gravatar aici: www.gravatar.com